Hieronder leest u over de belangrijkste gebeurtenissen en besluiten tijdens de raadsvergadering van maandag 24 maart.
Beleidsplan gemeentelijke begraafplaatsen
Gemeente Dalfsen is eigenaar en beheerder van drie gemeentelijke begraafplaatsen: begraafplaats Ruitenborgh en begraafplaats Welsum in Dalfsen en begraafplaats Nieuwleusen. De gemeenteraad heeft het beleidsplan gemeentelijke begraafplaatsen 2025-2030 vastgesteld. In dit beleidsplan staat beschreven hoe de gemeente omgaat met het onderhoud, de capaciteit en cultuurhistorische waarde van de begraafplaatsen. Zo zorgt de gemeente ervoor dat de begraafplaatsen aantrekkelijk blijven en er verschillende mogelijkheden zijn. Daarbij heeft de raad geld beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het plan en voor het onderhoud aan het columbarium (nissen waarin urnen staan) en ontwikkeling van een plan voor een nieuw gebouw op begraafplaats Welsum. De raad benadrukt het belang om zorgvuldig en respectvol om te gaan met dit onderwerp en rechthebbenden te betrekken bij ontwikkelingen.
Uitbreiding begraafplaats Nieuwleusen
De uitbreiding van de gemeentelijke begraafplaats Nieuwleusen begint medio 2025. Het definitieve ontwerp is klaar, maar de totale kosten zijn hoger dan eerder geschat. Dit komt met name door de kostenstijging van materialen en uurtarieven. De gemeenteraad vindt de uitbreiding nodig om ook voor de toekomst voldoende ruimte te hebben voor begravingen en as-bestemmingen in Nieuwleusen. Daarom heeft de raad extra geld beschikbaar gesteld om de uitbreiding te kunnen realiseren. De uitbreiding wordt naar verwachting in 2028 in gebruik genomen.
Circulariteit in onze gemeente
De gemeenteraad heeft de kadernota circulair gemeente Dalfsen vastgesteld. In dit plan staat hoe de gemeente samen met inwoners en ondernemers om wil gaan met circulariteit, waarbij afval de grondstof is voor nieuwe producten. Zo zorgen we samen voor een duurzame en fijne toekomst van onze gemeente.
Intrekken subsidieverordening afkoppelen hemelwater
De gemeenteraad heeft de subsidieverordening voor het afkoppelen van hemelwater ingetrokken. De raad heeft namelijk een nieuwe subsidieregeling beschikbaar gesteld voor inwoners die klimaatadaptieve maatregelen willen nemen. Het doel van de regeling is om inwoners en organisaties te stimuleren zelf klimaatadaptatie- en biodiversiteitsversterkende maatregelen te treffen op of bij een pand. De gemeenteraad benadrukt dat communicatie over de nieuwe regeling van groot belang is om dit doel te halen.
Herinrichting Welsummerweg in Dalfsen
Om de verkeersveiligheid van de Welsummerweg in Dalfsen te verhogen heeft de gemeenteraad in 2020 besloten om van deze weg een fietsstraat te laten maken. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier afgelopen jaren verschillende onderzoeken naar gedaan en heeft gesprekken gevoerd met omwonenden en gebruikers van de weg. Het resultaat is een ontwerp voor een veilige en toegankelijke fietsstraat met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur (km/u). Aan de gemeenteraad is gevraagd dit herinrichtingsontwerp vast te stellen.
Voorstellen om het plan te wijzigen
Als een fractie het niet helemaal eens is met een voorstel, kunnen zij een amendement indienen. Daarin stellen zij voor om iets in het voorgestelde besluit te wijzigen. Als een meerderheid van de raadsleden voor het amendement stemt, dan wordt het amendement aangenomen. Het college van burgemeester en wethouders moet dit dan uitvoeren. Voor de herinrichting van de Welsummerweg zijn tijdens de raadsvergadering drie amendementen ingediend, waarvan er één is aangenomen.
Amendement 1, maximumsnelheid Welsummerweg buiten bebouwde kom 60 km/u
Gemeentebelangen, VVD en D66 stellen voor om het ontwerp zodanig aan te passen dat de maximumsnelheid voor het deel van de fietsstraat buiten de bebouwde kom wordt vastgesteld op 60 km/u, in plaats van de voorgestelde 30 km/u. Zoals dat ook op andere vergelijkbare wegen in de gemeente Dalfsen geldt. Deze fracties vinden dat dit bijdraagt aan verkeersveiligheid en voorspelbaarheid voor weggebruikers. Dit amendement is met 9 stemmen voor (Gemeentebelangen, VVD, D66) en 11 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, PvdA) verworpen.
Amendement 2, vrijliggend fietspad vanaf rotonde Rondweg/Welsummerweg tot Brinkweg
Gemeentebelangen stelt voor om het ontwerp zodanig aan te passen dat het bestaande voetpad vanaf de rotonde Rondweg/Welsummerweg tot de Brinkweg (opnieuw) wordt ingericht als vrijliggend fietspad. En dat de geplande fietssuggestiestrook aan de zuidzijde van de Welsummerweg na de afslag Brinkweg begint. Dit amendement is met 7 stemmen voor (Gemeentebelangen) en 13 stemmen tegen (CDA, ChristenUnie, PvdA, VVD en D66) verworpen.
Amendement 3, bestemmingsverkeer Brinkweg en De Stokte
Om te voorkomen dat gemotoriseerd verkeer de Brinkweg en De Stokte als sluiproute gaat gebruiken richting Oudleusen, heeft de raad besloten dat de Brinkweg en De Stokte straks uitsluitend door bestemmingsverkeer gebruikt mag worden, met uitzondering van fietsverkeer. Dit amendement is met 12 stemmen voor (Gemeentebelangen, VVD, D66 en ChristenUnie) en 8 stemmen tegen (CDA en PvdA) aangenomen.
Besluit door de raad
De gemeenteraad heeft voorstel gewijzigd vastgesteld. Dat betekent dat de Welsummerweg wordt ingericht als 30 km/u fietsstraat, waarbij het gedeelte tussen de rotonde Rondweg/Welsummerweg en De Singel wordt ingericht met brede fietssuggestiestroken. Daarnaast wordt de Brinkweg en De Stokte uitsluitend toegankelijk gemaakt voor bestemmingsverkeer, met uitzondering van fietsverkeer. Een meerderheid stemde voor dit gewijzigde voorstel (18 stemmen voor (Gemeentebelangen, CDA, ChristenUnie, PvdA) en 2 stemmen tegen (VVD en D66). VVD en D66 stemden tegen het voorstel omdat zij vinden dat de maximale snelheid op het wegdeel buiten de bebouwde kom 60 km/u moet zijn.
Vergadering bekijken en meer informatie
Klik hier om de raadsvergadering terug te kijken.
Meer informatie over de gemeenteraad vindt u op de pagina Zo werkt de raad.